Asma Tavan Sistemleri
Çağdaş mimaride inşa edilen binalarda; ısıtma, havalandırma, aydınlatma, akustik, yangın detektörleri, güvenlik kameraları gibi sistemlerin kullanımı gereklilik haline gelmiştir. Bu tür sistemlerin kullanımı beraberinde estetik olarak istenmeyen bir görüntü kirliliği de oluşturmaktadır. Estetik sorunların önüne geçebilmek için normal tavanın daha aşağı bir seviyesinde ve istenmeyen görüntüleri gizleyecek yeni bir tavan daha yapılması gerekir. Normal tavanın alt tarafında tavana asılarak oluşturulan sistemlere asma tavan adı verilmektedir. Konutlarda ve endüstriyel yapılarda asma tavan kullanılmasını gerektiren durumlar özetle şöyledir;
Mimari olarak mekanlara estetik bir görünüm kazandırmak için,
Tavanı çok yüksek olan mekanlarda, tavan yüksekliğini biraz daha düşürmek için,
Ses tertibinin önemli olduğu mekanlarda, akustik değerleri düzenlemek için,
Aydınlatmanın hem estetik hem de dengeli bir şekilde oluşturulması için,
Gerektiğinde Isı ve ses yalıtımının sağlanması için,
Isıtma, havalandırma, elektrik vb. tesisatlarda boru, kanal ve kabloları gizlemek için,
Tavanda kullanılması gerekli olan havalandırma, aydınlatma armatürü, yangın fıskiyesi, kamera vb. tavan aksesuarlarının estetik bir biçimde tavana monte için kullanılır.
Yapılarda kullanılacak asma tavanların, yapılma amaçlarına göre yüklendiği görevleri yerine getirmesi için; yıpranmaması, nemden, titreşimden, sıcaktan ve soğuktan, güneşin zararlı ışınlarından etkilenmemesi, kolay temizlenebilmesi, hafif olması, yangına ve korozyona karşı dirençli olması, ihtiyaç duyulması halinde sökülüp takılabilmesi vb. şartlar gerekmektedir. Asma tavanlar,konutlarda, sanayi tesislerinde, sinema, tiyatro, hastane, konferans salonları, mağazalar, ofisler, kapalı spor salonları, kapalı yüzme havuzları, otobüs terminalleri, akaryakıt istasyonları, bankalar vb. bir çok yapıda yaygın olarak kullanılmaktadır.
ASMA TAVAN ÇEŞİTLERİ
METAL ASMA TAVAN SİSTEMLERİ
Metal asma tavanlar günümüzde farklı amaçların yaşanan mekânlara aktarılmasında fonksiyonel bir aksesuar olarak kullanımı, çeşitliliğini de beraberinde getirmektedir. Bina içerisinde uygulanacak asma tavanların, estetik olmalarının yanında; dayanıklı olması, iyi derecede ses ve ısı yalıtımı sağlaması, nem geçirimsiz olması, çeşitli tipteki kimyasallara karşı dayanıklı olması, gerektiğinde temizlenebilmesi ve farklı işlevsel ünitelerin kullanımına olanak vermesi gerekmektedir. Asma tavan yapımında mekana özgü şartlar ve beklentiler detaylandırıldıktan sonra uygun asma tavan seçimi yapılmalıdır. En çok kullanılan metal tavan sistemleri çeşitleri aşağıdaki gibidir.
Alüminyum Asma Panel Tavanlar : Metal asma panel tavan sisteminde, paneller minimum 0,5 mm kalınlıkta tam sert metal levhalardan roll-form yöntemi ile şekillendirilerek üretilmektedir. Uygulamalarda en yaygın olarak kullanılan panel ölçüleri, 85, 100, 125, 200 mm genişliğinde maksimum 6 m uzunluğunda üretilmektedir. Panel üreticisi firmalar proje ve sistemleri dâhilinde bu ölçülerden farklı olarak üretim yapabilmektedirler. Panellerin yüzeyleri elektrostatik toz boyama yöntemi ile istenilen renkte boyanarak düz, perfore (delik delme) ya da gofrajlı olarak yüzey işlemlerine tabi tutulabilir. Alüminyum asma panelleri, dar ve geniş derzli olarak ya da kuyruklu şekilde üretilerek montaj işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Metal Asma Kaset Tavanlar : Metal asma kaset tavan sisteminde kullanılacak kasetler minimum 0,5 mm kalınlıkta tam sert metal levhalardan presleme kalıp yöntemi ile şekillendirilerek kaset üretimi yapılmaktadır. Uygulamalarda yaygın olarak kullanılan kaset ölçüleri, 300×300, 300×600, 600×600, 600×1200 mm’dir. üreticisi firmalar proje ve sistemleri dâhilinde bu ölçülerden farklı olarak üretim yapabilmektedirler. Panel sistemler de olduğu gibi kaset yüzeyleri elektrostatik toz boyama yöntemi ile istenilen renkte boyanarak düz, perfore (delik delme) ya da gofrajlı olarak yüzey işlemlerine tabi tutulabilir. Metal asma kasetleri, kullanılacak taşıyıcı sistemin görünür ya da görünmez olması şekline bağlı olarak üretimleri planlandıktan sonra montajları yapılmaktadır. Metal asma kaset tavanlar, iç mekânlar da kullanıma uygundur. Isı ve ses yalıtımının olması istendiği zaman kaset üstüne ısı ya da ses yalıtım malzemeleri konularak montajları yapılabilmektedir. Kaset ölçülerine uygun aydınlatma, ses sistemleri vb. kullanılarak estetik görünümleri iyileştirilebilir. Tavanda kullanılan kasetler rahatlıkla çıkartılabildiği içim tavan arkasına ulaşım kolaylığı sağlamaktadır.
AHŞAP ASMA TAVAN SİSTEMLERİ
Dekoratif görünüm açısından da fark yaratan ahşap asma tavan yapımında, masif, doğal ahşap kaplamalı MDF, laminat kaplamalı MDF panellerden yapılmaktadır. Ahşap malzemenin akustik özelliğinin olması nedeniyle tiyatro, konferans salonu ve yoğun iş alanları gibi mekanlarda ilk tercih edilen malzemelerden biridir.
Lineer Sistem Ahşap Asma Tavan : Her türlü iç mekan uygulamalarında dekorasyon ve ses düzenlemesi amacıyla kullanılır. İşlevsel ve estetik özelliklerine ek olarak lambri montaj seçeneği de sunmaktadır.
Grill Sistem Ahşap Asma Tavan : Ses yankılanmasını engellemek amacıyla kullanılır. En yaygın kullanım alanları ofisler, alışveriş merkezleri, spor ve konferans salonları. Özel askı sistemi ile oldukça esnek kullanım ve farklı dizayn seçenekleri sunmaktadır.
Panel Ahşap Asma Tavan : Panel sistemler ses yansıtıcı ve yutucu özellikleri, geniş perforasyon seçenekleri ile oldukça geniş bir yelpazede kullanım alanına sahiptir. T-24 taşıyıcı düz panel ve T-24 gizli sistem ve kanallı taşıyıcı sistemler vb. çeşitleri vardır.
Open Cell Ahşap Asma Tavan : Eğlence ve alışveriş merkezleri, gar ve havalimanları, yaz terasları, restoranlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Kolay montaj ve esnek hücre ölçüsü seçenekleri mevcuttur.
AKUSTİK ASMA TAVAN SİSTEMLERİ
Akustik tavanlar; yüzeyine gelen ses dalgalarını emerek olumsuz yankı yapmalarını engelleyen tavan sistemleridir. Bu niteliklere sahip tavanların çalışma prensibi yüzeye çarpan ses dalgalarının taşıdığı enerjinin biçiminin değiştirilmesi kuralına dayanır. Tavana gelen ses enerjisi yüzeyin pütürlü ve yumuşak olması yüzünden ısı enerjisine dönüşür ve şiddeti azalan ses dalgalarının yankı yapma gücü azalır. Bu niteliklere sahip olan tavanlara gözenekli ya da delikli akustik tavanlar denir. Tavanda akustik özellik sağlamanın başka bir yolu da esnek yüzeylerden faydalanmaktır. Elastik yüzeye gelen ses enerjisinin bir bölümü yüzeyi titreterek hareket enerjisine dönüşür ve istenmeyen yankı yapma özelliği azalır. Bu niteliklere sahip tavanlara da titreşimli akustik tavan adı verilmektedir. Elemanların araları girintili, çıkıntılı olmalı, yüzeyleri değişik konum ve açılarda düzenlenmelidir. Tavan kaplama elemanı olarak delikli alçı plakalardan, aralıklı konulmuş profilli ağaç elemanlardan, mineral lif plakalardan, delikli sunta ve benzeri gereçlerden yararlanılır. Plakaların üzeri kumaş ve benzeri malzemelerle de kaplanabilir. Yüksek seviyelerdeki ses dalgalarını da emebilecek özellikteki akustik plakaların üzerindeki deliklerin toplam alanı, plaka yüzeyinin %15’inden az olmamalıdır. Akustik özelliği artırmanın bir yolu da kaplama elemanının altına taş yünü, İzocam ve benzeri malzemelerden hazırlanan plakaların yerleştirilmesidir.
ASMA TAVAN YAPIMINDA KULLANILAN ELEMANLAR
Asma tavan uygulamalarının dayanıklı olması daha uzun süre kullanımlarını sağlamaktadır. Uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanılması planlanan bir asma tavanın, bunu sağlamasında kullanılacak elemanların niteliği önem taşımaktadır. Sistem üreticisi firmaların sistem serileri için tavsiye ettikleri elemanlar kullanılarak, imalar ve montajları yapılmalıdır.
Asma Tavan Taşıyıcı Profilleri : Asma tavan üretiminde kullanılan taşıyıcı profiller, asma tavan sistemini taşıyan konstrüksiyonun oluşturulmasında kullanılan profillerdir. Taşıyıcı profillerin üzerinde; panel, kaset, orta kayıt profili, aydınlatma armatürü vb. montajının yapılmasını sağlayan tırnaklar bulunur, ek olarak taşıma askısının takılacağı özel deliklerde bulunmaktadır. Bütün sistemlerde taşıyıcı profillerden asma tavan yükünü taşıyabilecek dayanıklılığının olması, tırnakların dayanıklı olması, panel ve kasetleri tam kavrayacak yapıda olması beklenmektedir.
Asma Tavan Taşıma Askısı : Asma tavan üretiminde, taşıyıcı profillerin normal tavana bağlanmasında kullanılan elemanlara taşıma askısı adı verilmektedir. Askı takımı montaj sonrasında görünmemekle birlikte, tavanın kalitesi ve sağlamlığında en mühim kısmıdır. Taşıma askıları, şekil, ölçü ve fonksiyonelliği, üretici firmanın tasarımına bağlı olarak farklılıklar göstermektedir. Tavan uygulamalarında kullanılacak askı takımlarının paslanmaya karşı dayanıklı olmaları için paslanmaz çelik ya da galvanize çelikten üretilmiş olmaları gerekmektedir.
Orta Kayıt Profilleri : Asma kaset tavan sisteminde kullanılan orta kayıt profilleri, alüminyum kasetlerin ölçülerine uygun olarak yerleştirilmesinde kullanılan ve taşıyıcı profillere bağlanan yardımcı profillerdir. Üretimi yapılan asma kaset tavanlar için üretilmiş taşıyıcı profillerinin belirli mesafelerde açılmış kanallarına, orta kayıt profillerinin uç kısmında bulunan klipslerin takılması vasıtasıyla kilitlenme gerçekleştirilmektedir. Orta kayıt profilleri, ana taşıyıcı profil özellikleri ile aynı olmalı, sistem birbirini kilitlemeli ve korozyona karşı dirençli olmalıdır.
Kenar Profilleri : Asma tavanlarda montaj işçiliği tamamlandığında, duvar kenarlarında kalan kısımların estetik olarak iyi bir görüntü vermemesinden dolayı, bu kısımların saklanması gerekmektedir. Bu nedenle asma tavanın yapıldığı kot ölçüsüne uygun olarak kenarların kapatılması için alüminyum malzemeden üretilmiş kenar profilleri kullanılmalıdır. Kenar profilleri en fazla 60 cm aralıklarla duvara terazisinde dübelle montaj yapılmalıdır.
Tavan Aksesuarları : Alüminyum asma tavanlarda; aydınlatma, ses, yangın detektörü, kamera, havalandırma vb. ünitelerin kullanılması istendiğinde, sistem üreticisi firmanın sistem detayları göz önünde bulundurulmalı ve imalat ve montaj buna göre yapılmalıdır. Kullanılacak ünitelerin bağlantı için özel aparatları varsa bunlar da dikkate alınmalıdır. Takılacak ünitelerden elektrikle ilgili olanların olması halinde gerekli yalıtımın yapılmış olması gerekmektedir.
ASMA TAVAN SİSTEMLERİ FİYATLARI
Asma tavan fiyatları kullanılacak malzemenin ve uygulama yapılacak mekanın özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Asma tavan sistem fiyatı almak için ücretsiz keşif formumuzu doldurabilir ya da 0 252 363 979 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede size ulaşarak ücretsiz keşif randevu işlemlerinizi gerçekleştirecektir.
ÖRNEK ÜRÜN UYGULAMALARI
Aşağıdaki ürünler örnek olarak verilmiştir. Ürün sayfamızı ziyaret ederek tüm renk ve modelleri daha yakından tanıyıp, size en uygun olan ürünü seçebilirsiniz.